Old Cowz
/

Vroeger  - Gisteren - Vandaag - Morgen - De Toekomst

 

26-07-2018 : Minder leuke anekdote : Zoekakten.nl is gestopt. Sinds ongeveer een maand geleden (eind juni 2018) is het enige dat je nog op de site kunt lezen dat ... "Het is niet anders. Zoekakten is wegens omstandigheden gestopt". Er staat nog wel een link op de home page, die direct naar de website van Familysearch.com door linkt. Heel wat gecompliceerder en arbeidsintensiever om daar je gegevens op te sporen. Het lukt wel, maar wat jammer dat Zoekakten.nl niet meer biedt wat het zolang heeft gedaan. 

Dankjewel, Jaques !!

Leuke anekdote: Ik bezoek elke zaterdagochtend de Jumbo, om daar wekelijkse boodschappen te halen. Samen met nog een gering aantal andere personen zijn we daar altijd de allereersten, omdat we ervan overtuigd zijn dat de drukte verderop de dag ons niet bevalt. 

Zo kom ik daar regelmatig een meneer –op leeftijd- tegen waar ik door de jaren heen langzaam mee in gesprek ben geraakt en die me al vanaf een aardig poosje geleden heeft verklapt dat hij soms mijn website(s) bekijkt. En vanochtend vroeg hij me of ik al die akten, die ik laat zien in deze verhalen, bij gemeentehuizen of archieven zelf heb gekopieerd?  

Nee, was daarop mijn onmiddellijke antwoord, want op internet kun je ongelofelijk veel informatie zoeken en vooral vinden. Zo heb ik hem vanochtend verteld dat als je op bijvoorbeeld www.zoekakten.nl kijkt, dat je daar –vrijwel- alle akten kunt vinden die je je maar kunt voorstellen. Zoekakten is een website die niet zelf deze akten bezit, opslaat en publiceert, maar 'links' aanreikt naar de website van www.familysearch.com die wèl vrijwel àlle akten ter wereld hebben gescand en in hun imposant grote digitale archieven, op giga-servers, bewaren. Al deze akten zijn vrijelijk en kosteloos beschikbaar voor iedereen die ze weet te vinden. 

Onderstaand wil ik graag proberen uit te leggen hoe je optimaal gebruik kunt maken van wat Zoekakten.nl te bieden heeft en hoe je akten kunt vinden.

Eerst: (Klik op ...)

www.zoekakten.nl

De website opent en je kunt nu op deze keuze-balk (▼) een specifieke Nederlandse provincie (of België / Ned.Antillen / Suriname) aan klikken : 

Als u gegevens over Dreumel zoekt, klik op GL van Gelderland en een nieuw scherm opent: 

Klik op de beginletter van de gemeente die u zoekt, in dit voorbeeld dus de ‘D’, of scroll naar beneden in de alfabetisch gesorteerde lijst met alle Gelderse gemeenten. En klik op Dreumel … 

Wederom opent zich een nieuw scherm, met hierop alle keuzemogelijkheden, die u zich maar kunt wensen : 

Als u geboorteakten wilt zoeken … 

En dan ...

!!! Een best wel uiterst irritant obstakel in deze anders -en tot nu toe altijd- zo vloeiend verlopende procedures, is sinds kort in dit proces toegevoegd. Daar heeft Zoekakten totaal niets mee te maken, dat heeft FamilySearch helemaal zelf verzonnen. Je moet namelijk sinds kort eerst inloggen om toegang tot de/alle gegevens te verkrijgen. Onderstaand beeld verschijnt geheel automatisch, voordat u verder kunt.

Als u voor de eerste keer gebruik wilt maken van deze gegevens, moet u een account aanmaken en die mogelijkheid wordt op twee plaatsen op dit scherm aangeboden, de twee ‘Gratis Account’ opties, linksonder en rechtsboven.

Heeft u dan eenmaal een account (en de account-gegevens ergens op een kladje geschreven, om ze niet te vergeten), dan kunt u daar telkenmale gebruik van maken om ALLE data op de FamilySearch-website te bekijken. (Als u wilt, kunt u ook 2 weken lang ingelogd blijven, door dat vierkantje -zie afbeelding hierboven- met bijbehorende tekst aan te vinken. 

Vervolgens opent de website van Familysearch zich en  laat u de eerste van een groot aantal afbeeldingen zien. Het totale aantal (van geboorteakten 1811-1826) ziet u linksboven op uw scherm … 309 in dit voorbeeld. 

Met andere woorden, er zijn 309 afbeeldingen beschikbaar van Dreumelse geboorteakten tussen 1811 en 1826.

U kunt het scherm vergroten door een keer op de tekst ‘Image Index’ te klikken, links onder : 

Door op de pijl naar links of die naar rechts te klikken, gaat u één afbeelding naar links of rechts, respectievelijk van 1 naar 2, of van 2 naar 1, enz. 

Door het cijfer 1 te vervangen door een ander getal (bij dit voorbeeld tussen 0 en 309), gaat u naar de desbetreffende afbeelding toe. Dat is NIET het geboorte-akte-nummer, maar het nummer van de afbeelding, zoals FamilySearch deze heeft opgeslagen in haar digitale archieven.  

Als u bijvoorbeeld een geboorteakte uit 1819 wilt zien, dan moet u een aanzienlijk aantal afbeeldingen verder -dan 1- zijn. Ik weet niet hoeveel, maar probeer in te schatten waar jaartal 1819 ongeveer zit tussen 1811 en 1826. En tik dan bijvoorbeeld 150 in, waar nu nog de 1 staat. Klik op Enter en u krijgt dan aanstonds (niet aktenummer, maar de ...) afbeelding 150 te zien. Met de pijlen links of rechts kunt dan naar de door u gewenste akte toe navigeren. 

U kunt vervolgens met uw muis in- en uitzoomen (scroll-wieltje) en de afbeelding daarmee vergroten of verkleinen. 

De beide aanklikbare opties rechtsboven in het scherm bieden u o.a. de mogelijkheid om een afbeelding te 'downloaden'. U kunt deze dan opslaan op uw eigen computer:

Met de Print-optie kunt u een afbeelding printen. Met de Download-optie kunt u de afbeelding down-loaden. 

Ga als volgt te werk: Klik op Download … en na korte tijd krijgt u deze afbeelding te zien, onderaan uw scherm : 

Misschien wilt u de afbeelding wel eerst goed bekijken en kunt u op 'Openen' klikken. De afbeelding wordt aanstonds als een individuele afbeelding getoond en als u die wilt bewaren, kunt u die saven waar u maar wilt. (U kunt ook op het beeldscherm zelf de afbeelding vergroten of verkleinen en, als u de cursor ingedrukt houdt óp de afbeelding, kunt u die heen en weer verschuiven).

Als u de afbeelding direct wilt saven, klik dan eerst op het kleine pijltje naast Opslaan en u ziet vervolgens een popup-menuutje : 

U kunt de afbeelding nu direct 'Opslaan' of 'Opslaan als' met een nieuwe naam (◄ ik kies altijd hiervoor) of 'Opslaan en openen', zodat de akte direct na het opslaan wordt getoond.

Mocht u hierover nog vragen hebben, stel ze … JDVDG@OUTLOOK.COM 

Ter overdenking : Wat voor consequenties acties van de een, voor gevolgen hebben voor de ander:

Ik heb hierboven beschreven wat u zou kunnen doen om akten te downloaden via de website van www.zoekakten.nl. Het is in het verleden tot heel recent, heel vaak voor gekomen dat er akten op deze site werden toegevoegd. Toen ik zelf nog heel veel akten kon downloaden (het zou 2009 geweest kunnen zijn) was er bijvoorbeeld nog geen sprake van de aanwezigheid van Belgische of Antilliaanse of Surinaamse akten op zoekakten. Deze zijn er in de loop der tijd allemaal aan toegevoegd.

En het openbaar worden van steeds recentere akten, zou een garantie voor het voortbestaan van Zoekakten.nl hebben kunnen zijn. Nu is dat voortbestaan niet in gevaar, net zoals u nog steeds naar mijn eerst website kunt kijken, maar waar ik niets meer aan kan veranderen.

Deze melding is nu -helaas- te lezen op de thuis-pagina van Zoekakten.nl :  

Zouden er dus al meer Dreumelse akten ter beschikking komen, dan kunnen ze vanaf 13-12-2017 niet meer op de website van Zoekakten.nl toegevoegd worden, omdat FamilySearch besloten heeft om bezoekers eerst verplicht te laten inloggen voor ze toegang krijgen tot alle akten. Zoekakten.nl wordt op deze manier van handelen van FamilySearch de dupe en zal géén akten meer kunnen toevoegen. U bent overigens -en natuurlijk- niet geheel afhankelijk voor akten van alleen maar Zoekakten.nl., maar u kunt ook dirèct naar www.familysearch.org gaan en dààr naar -ongelofelijk veel- akten zoeken en vinden.

Hier nog een overzicht van de keuze opties die u ter beschikking staan als u de afbeeldingen van FamilySearch eenmaal heeft geopend :

Ik leg graag uit hoe u akten kunt vinden op de website van FamilySearch, in een ander submenuutje, onder dit hoofdstuk. Of klik HIER.

Ga terug naar boven.