Old Cowz
/

Vroeger  - Gisteren - Vandaag - Morgen - De Toekomst

Maandag, 9 december 2019 : Voor heel velen is de werkweek vandaag weer begonnen en zullen ze deze hele week noeste arbeid moeten verrichten, om hun salaris te verdienen. Voor mij, en vele andere gepensioneerden, is dat niet meer van toepassing en ik spreek alleen voor mezelf als ik beken dat ik er geen moeite mee zou hebben om morgen, of overmorgen, weer -deels- te gaan werken bij mijn laatste werkgever, Damen Shipyards in Gorinchem. Wat een goeie werkgever. Die ik graag een jaartje of 45 eerder had willen ontdekken, zodat ik daar al mijn werkzame jaren had kunnen werken met veel meer plezier en gemotiveerdheid dan ik nu al die jaren bij allerlei andere werkgevers heb geploeterd. Ik heb ooit eens een zeer uitgebreid verhaal geschreven over de levens van de familie Damen en dat bedrijf, waarvan Kommer Damen nog steeds de eigenaar en directeur is. Toch als eerbetoon aan die man, dat bedrijf en de families die daar de scepters zwaaien. Helaas heeft het niet zo mogen zijn dat ik het heb kunnen publiceren. Ter goedkeuring had ik het hele verhaal voor gelegd aan Damen, en die achten het te persoonlijk getint om publicatie toe te staan. Dat verhaal vertoeft nu in de stoffige archieven van Damen in Gorinchem en zal daar hoogst waarschijnlijk nooit meer uit komen ook. Veel moeite voor, zo bleek uiteindelijk, niemendal.

Gelukkig overkomt me dat niet bij het samen stellen van al deze stambomen. Zojuist weer een blanco PowerPoint bladzijde geopend om daar de stamboom in te gaan verwerken van, deze keer, Antonius Johannes van Rhijn. Dat ziet er nu zo uit en helaas heb ik nu al kunnen vast stellen dat Antonius Johannes van Rhijn slechts een heel kort leven is beschoren. Tijdens het toevoegen van zijn geboorteakte aan de persoonlijke dossiers van zijn ouders, zag ik deze akte van overlijden al:

Hetgeen betekent dat ik mijn eerste data al kan invoeren op dat kakelverse PowerPoint blad.

Hij wordt geboren op maandag, 23 juni 1913 om 10 uur ‘s ochtends en is daarmee één van de vele in 1913 geboren personen, samen met beroemdheden zoals :

Zijn ouders zijn vader Johannes van Rhijn en moeder Wilhelmina de Vree. Respectievelijk geboren, allebei te Dreumel, op 24 december 1872 en 26 juni 1879.

Ze besloten met elkaar te trouwen en dat vond plaats op 30 september 1908, wederom in Dreumel. (Let op de normale ondertekening door burgemeester Gerrit van Eijseren op de geboorteakte van moeder Wilhelmina de Vree en, 29 jaren later, zijn geheel unieke ondertekening van hun trouwakte.

Voorafgaand aan dat huwelijk moest eerst aangifte gedaan worden van het voor genomen huwelijk. Helaas worden aangiften niet getoond op de websites van archieven. Vervolgens moest de complete goegemeente er TWEE KEER van op de hoogte gebracht worden dat dit huwelijk aanstaande zou zijn, zodat bezwaren, zo die er al mochten zijn, naar voren gebracht konden worden. Deze aankondigingen werden aangebracht op het stadhuis, in papiervorm, zodat iedereen ze kon lezen (als je kon lezen).

Waren er geen bezwaren, dan werd op de huwelijksakte vast gesteld dat de afkondigingen zonder ‘Stuiting’ hadden plaats gevonden.

‘Uiteraard’ moesten er ook weer allerlei huwelijks-bijlagen aan geleverd worden, zodat de gemeentelijk secretaris alle gegevens had om een officiële huwelijks-akte te kunnen opstellen. Gelukkig was dit alles opvraagbaar in en vanuit Dreumel.

13 December 2019 : En om niet elke keer de traditie te willen handhaven, wil ik u nu al de afbeelding laten zien van wat de uiteindelijke stamboom, inclusief een niet gering aantal takken, is geworden.

Eigenlijk best wel een redelijk snel verlopend proces deze keer, al moet je bijvoorbeeld wel telkens ernstig rekening houden met de schrijfwijze van de achternaam, de ene keer van Rijn, een andere keer van Rhijn. Of een voornaam die de ene keer Hendri(c)(k)us is en op een volgende akte Hendrik. Of een voornaam, op haar geboorteakte, Mechelina, die vervolgens op haar akte van overlijden ineens verbasterd wordt tot Willemina. Maar zolang als mijn achternaam, in dit geheel door digitale technieken gemanipuleerde tijdperk, nog steeds door iedereen met twee S-sen, i.p.v. één, wordt geschreven, moet ik me daar maar niet al te zeer over beklagen. Tenslotte werden al die akten toen nog met de hand geschreven en later getypt, toch ook een uiterst handmatige activiteit. Overigens, is het typen bepaald nog niet uit gestorven, al is het tegenwoordig meer een fanatiek beoefende hobby dan een bezigheid waar je destijds dagelijks, wekelijks, maandelijks en jaarlijks je brood mee verdiende. Kijk maar eens :

Als ik deze stamboom weer gepubliceerd heb, ga ik daarna met de volgende beginnen. Dat is dan geboorte-aktenummer 29 van de in totaal 62 geboorteakten die in 1913 werden uitgeschreven. Onderstaand, wèl traditioneel, de link naar het PDF bestand, toch weer aardig groot geworden.


                                            




TERUG NAAR BOVEN