Old Cowz
/

Vroeger  - Gisteren - Vandaag - Morgen - De Toekomst

Vandaag is het woensdag, alweer 5 augustus 2021. Lekker weer tot nu (09:30) toe, maar slechter en slecht weer wordt voor vanmiddag voorspeld. Is het dan nog mooi en droog genoeg om de wijde omgevingen van Dreumel weer te gaan verkennen, of is een middagje thuis blijven, voor de broodnodige afwisseling, ook niet verkeerd? Nou, broodnodig is ‘ie voor mij al helemaal niet, want ik schep groot plezier in rond rijden, me laten verbazen over al dat meestal mooie dat er te zien is en heel af en toe over aanzienlijk minder moois, dat ook af en toe te zien is. Zie mijn FB-pagina, d.d. 5 augustus 2021, laatste foto/filmpje!!

Zoon, Wilhelmus Petrus, wordt op 30 september 1914 geboren. Zoon van vader Gerardus Wilhelmus Boumans en moeder Maria Johanna Quint. Hetgeen onmiddellijk het dilemma oproept of de achternaam van de vader wel of niet met een ‘w’ geschreven behoort te worden of niet. Even kijken hoe het op zijn geboorteakte wordt vermeld. Hij wordt geboren, te Dreumel, op 30 juni 1877. Zijn vaders achternaam wordt ook zonder ‘w’ geschreven, te weten Gradus Boumans.

De achternaam van zijn moeder, Maria Johanna Quint, nodigt uiteraard ook uit om die anders te noteren, bijvoorbeeld Kwint, hetgeen een onoplettende, maar onwetende, ambtenaar van de burgerlijke stand zomaar zou kunnen overkomen. Zij wordt, op 11 mei 1882, in Lithoijen geboren en ook haar vaders achternaam wordt hetzelfde geschreven, t.w. Johannes Quint.

Zij trouwen in het (burgemeester Gerrit) van Eijseren tijdperk, in Dreumel, op 1 juni 1910. 32 Jaren jong was Gradus Wilhelmus Boumans toen en Maria Johanna Quint 28. Het is overigens niet Gerardus Wilhelmus Boumans, die vader werd van Wilhelmus Petrus, maar Gradus Wilhelmus Bouwmans!!

Ik zocht naar de huwelijksbijlagen die getuigen van de geboorten van dit ouderpaar, en kom dan wederom een ambtelijke dwaling tegen. De trouwakte van Boumans-Quint heeft no. 7. En de trouwakte van Strik-Liefkens, die er aan vooraf gaat, dus no. 6.

Dit (▼) is een stukje van die Strik trouwakte. Maar bij de huwelijksbijlagen draagt deze no.6 akte het no.7 (▼).

De fout ontstaat omdat het akteno. 5 van het huwelijk tussen Johannes Kuijpers en Helena Salet vergeten wordt.

Maar goed, de uittreksels uit de geboorteregisters voor het ouderpaar Boumans-Quint …

De jongste telg -tot nu toe- wordt dus op 30 september 1914 geboren. Maar papa en mama Boumans hebben in de voorbije 4 jaren, sinds hun huwelijk, niet alleen maar stil gezeten, noch gelegen. De volgende nakomelingen werden voorafgaand aan Wilhelmus Petrus geboren. En, sneu genoeg, er overleden er ook een aantal. (AG = Aangifte Geboorte & DA = DoodAkte).

Ik denk dat het niet verkeerd is om maar eens met de eigenlijke stamboom te beginnen. Ben altijd benieuwd wat voor verrassingen er in petto liggen !!

Een belangrijke en onverwachte verrassing was, en is, dat ik al eerder een stamboom mocht samen stellen voor Wilhelmina Elisabeth Boumans, die op 3 augustus 1913 wordt geboren, maar op 17 april 1914 alweer overlijdt, na slechts 8 maanden ‘geleefd’ te hebben. Zij was een dochter van hetzelfde ouderpaar Boumans-Quint. En haar broer Wilhelmus Petrus, onze hoofdpersoon in dit verhaal, komt daarom dan ook al in deze stamboom voor.

Ik overweeg zelfs om ook deze stamboom 1-op-1 van toepassing te doen zijn voor Wilhelmus Petrus. Ik ga me beraden!

10 Minuten later ... En … heb besloten dat inderdaad te gaan doen. Het heeft hoegenaamd geen zin om dubbel werk te gaan verrichten, daar waar dat al een keer eerder werd verricht. Niet eens door mij, maar door Wim Boumans, die een zeer uitvoerige kroniek samen stelde over zijn voorfamilies. Waar ik ook al bij Wilhelmina Elisabeth Boumans dankbaar gebruik van mocht maken. Veel dank, Wim !!

Met hele kleine aanpassingen presenteer ik daarom dan nu al de complete stamboom van en voor Wilhelmus Petrus Boumans, zonder ‘w’!! Gevolgd door het daaruit voortvloeiende *.PDF bestand. Dit is de enigszins, maar zeer kleinschalig, aangepaste afbeelding van die stamboom.

 

                                        


TERUG NAAR BOVEN.